Stieg Larsson

Stieg Larsson, Karl Stig-Erland Larsson, född 1954-08-15 i Skelleftehamn, Västerbottens län och avliden den 9 november 2004 i Stockholm (i hjärtinfarkt), var en svensk vänsterextrem journalist och författare. Grundare av stiftelsen Expo, men troligtvis mest känd hos allmänheten för hans skönlitterära böcker Milleniumserien.

Stieg Larssons föräldrar var bara 17 år när han föddes och sonen lämnades bort till mormor och morfar långt ute på landet utanför Skellefteå. Morfadern Severin Boström, dog när Stieg Larsson var nio år och han kom till­baka till sina föräldrar, som hade fått ytterligare en son.

Vänsterextrem socialist
Stieg Larrson tillhörde extremvänstern, då han hela sitt liv var medlem i organisationer som förespråkade ett kommunisktiskt maktövertagande. Organisationerna var också övervakade av SÄPO. Som tonåring var Stieg med i FNL-rörelsen och i början på 70-talen blev han medlem i Socialistiska Partiets föregångare Kommunistiska Arbetarförbundet. KAF var den svenska sektionen av Fjärde Internationalen, den världsrörelse som hade bildats av Leo Trotskij på 1930-talet mot stalinismen i den kommunistiska rörelsen. Stieg var en trogen det trotskistiska Socialistiska Partiets livet ut.

Vapentränade EPLF-gerillan i Eritrea
I Kommunistiska Arbetarförbundet var han med och spred förbundets soldattidning – Röd Soldat – vid det regemente, I 20, där han gjorde sin värnplikt.
Efter militärtjänstgöringen åkte han 1977, 22 år gammal, till Etiopien och Eritrea. Enligt uppgift var det för att överlämna pengar som samlats in genom Fjärde Internationalen till den marxistiskt orienterade EPLF-gerillan. Under tiden hos gerillan hjälpte han till, berättade han själv, att träna kvinnliga gerillasoldater med granatkastare, ett vapen han lärt sig hantera under militärtjänstgöringen.

Tillbaka i Sverige flyttade han och hans livskamrat Eva Gabrielsson till Stockholm där han efter en tid blev anställd som nyhetsgrafiker på Tidningarnas Telegrambyrå (TT) mellan 1977 och 1999.

Expo = Socialistiska Partiet
Stieg Larsson var uppslukad av frågor kring rasism och extremism och var en hängiven socialist och anslöt sig till Kommunistiska Arbetarförbundets stockholmsavdelning som 1982 bytte namn till Socialistiska partiet.
Socialistiska partiet, kom att ta initiativ till  ”antivåldsprojektet” Stoppa Rasismen som 1985 utvecklades till en riksorganisation. Inspirationen kom från den brittiska Anti Nazi League – och Stieg var aktiv i Socialistiska partiets antirasistiska grupp i Stoppa Rasismen där han träffade Tobias Hübinette.
En av Socialistiska partiets grundidéer är enterism, dvs. infiltration och maktövertagande av organisationer. Tanken med Stoppa Rasismen och Expo var att organisationerna skulle ha den trotskistiska kommunismen som värdegrund.
1995 startade Stieg Larsson och Tobias Hübinette, båda medlemmar i det trotskistiska Socialistiska partiet, stiftelsen Expo.
Från 1999 och framåt var han chefredaktör för stiftelsens tidskrift, även den med namnet Expo.

Stiegs politiska engagemang i Socialistiska partiet,
http://stieglarsson.socialistiskapartiet.se/#category1.
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2011/05/04/stieg-larsson-den-gravande-socialisten/
http://svartvitt.se/stieg-larsson-i-samtal-med-sin-far/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s