Kerstin Brunnberg

Kerstin Maria E Brunnberg Jonsäter
Född 1942-02-27, är en svensk journalist.
Styrelseledamot i Expo och ordförande i Statens Kulturråd
Hon var under en tid verkställande direktör för Sveriges Radio.

Bor: På Djurgården.

Familj: Maken Klas, ­lärare. Fyra vuxna barn, Daniel, Fredrik, Staffan och Ebba. Ebba är döpt efter Ebba Grön, Daniel var besatt av dem som 12-åring. Vi blev riktigt nöjda med namnet. Barn­barnen Hektor, Tyra, Molly och Edit.

Prenumererar på: Financial Times, Veckans affärer, M Magasin, Fokus, SvD, DN och ett tag på Ny teknik och Offside. Jag köper regelbundet Vanity Fair också.

Styrka: Blir lätt intresserad av olika saker.

Svaghet: Ganska slarvig, gör för mycket på en gång och lägger mig i saker jag inte har med att göra.

Lyssnar på: Alla SR:s program, till och med högmässa och sport. Som medborgare är det ens förbannade plikt att lyssna på nyheterna. Jag får medge min bristfälliga smak och berätta att jag lyssnar på Svenska favoriter och The Voice på kommersiell radio också.

Bakgrund:
Hon började som volontär på Södermanlands Nyheter i Trosa och har sedan dess arbetat på Gotlands Folkblad, Svenska Dagbladet, Arbetet, SVT:s Rapport samt Ekot på Sveriges Radio. Var även redigerare på SvD i slutet av 1960-talet.
Sedan 1986 har hon varit radion trogen. I tio år var hon politisk reporter och biträdande chef för Eko-redaktionen. Därefter var hon informationsdirektör i tre år, fram till 2001. Under åren, 2001–2006, har hon haft posten som programdirektör.
Fick Stora journalistpriset 2004 för långvarig journalistisk gärning.

Hon arbetade en tid också som SR:s informationschef och som programdirektör med ansvar för P1, P2 och P3. 2006 tillträdde Brunnberg som s.k. senior advisor under vd Peter Örn. Hon efterträdde Örn som tf vd för Sveriges Radio maj 2007–januari 2009.

Kerstin Brunnberg blev ny ordförande i Statens Kulturråd från februari 2009 . Regeringens beslut innebar att Kerstin Brunnberg byter plats med Mats Svegfors, som lämnar ordförandeposten i Kulturrådet för att den 1 februari tillträda som Sveriges Radios högste chef.

Hösten 2009 och våren 2010 är Brunnberg gästprofessor i praktisk journalistik vid journalisthögskolan i Göteborg.

http://www.svd.se/kultur/alltid-idel-ora_234019.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s