Artister mot nazister

Stiftelsens styrelse består av:
Mikael Wiehe, Tomas Ledin, Martin Jonsson, Maria-Paz Acchiardo (LO),
Helena Johansson (TCO), samt Anders Larsson (United Stage Artist)
Artister mot nazister var en musikgala i Globen i Stockholm i Sverige den 16 januari 2001. Flera artister och grupper, som startade en stiftelse vid namn Artister mot nazister, ställde upp och tog avstånd från åsikter som nazism, rasism och främlingsfientlighet. Galan sändes i TV4 och direkt i Sveriges Radio P3.
Överskottet blev tolv miljoner kronor och de pengarna använder stiftelsen som bildades efter konserten till att stötta personer och organisationer som jobbar mot högerextremism. Stiftelsen Hela Sverige artister mot nazister bildades i samband med galan. I stiftelsens stadgar står att ”Stiftelsen skall varje år dela ut minst ett stipendium till grupper eller individer som aktivt arbetar för att bekämpa nazismen i Sverige.”
På Mona Sahlins initiativ tilldelade Sveriges regering stiftelsen 5 miljoner kronor vid dess grundande.

De som beviljats mest pengar, fram till januari 2008 är stiftelsen Expo med 3,6 miljoner kronor. I januari 2008 valde man att betala ut 350 000 kronor direkt till skribenter vid tidskriften Expo samt den ansvarige utgivaren Robert Aschberg.
Stiftelsen meddelade på sin hemsida i februari 2008 att man betalat ut totalt cirka 6,5 miljoner kronor vilket innebär att ungefär hälften av det man betalat ut gått till Expo.

Till övriga stipendiater hör Salka Sandén: Deltagänget, Fredrik Jönsson från Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, Helene Lööw och Gustav Fridolin. Till övriga organisationer som fått stipendium kan räknas lokalavdelningar till ABF, Ung vänster och LO.

Initiativtagare till artister mot nazister var Mikael Wiehe och Tomas Ledin och de står också bakom stiftelsen. Wiehe och Ledin hade redan 1985 samarbetat i den stora ANC-galan, en manifestation mot den sydafrikanska apartheidregimen vilken ägde rum i Scandinavium i Göteborg.

https://www.flashback.org/t614576

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s