AFA

Våldsvänstergrupperingar = AFA

Antifascistisk aktion (AFA) är ett internationellt nätverk av militanta ”antifascister” som har sin ideologiska grund i olika former av socialistiska inriktningar såsom kommunism, socialism och anarkism. Även nynazistiska grupperingar kan anses tillhöra våldsvänstern. Denna sida presenterar dessa våldsgrupperingar

Intellektuella förringar och skyddar våldsverksamhet
Professorer och docenter kritiserar att det är fel att där peka ut vänsterextrema grupper som våldsbejakande och menar att de ”konfrontativa aktioner” som Syndikalistiska ungdomsförbundet och Allt åt alla sysslar med är civil olydnad som bygger på öppenhet och icke-våld. De okunniga och naiva intellektuella ser inte vad tendenserna i det som sker dagtid och vad leder till vad som pågår på kvällstid från aktivisterna.

http://www.dn.se/debatt/civil-olydnad-inte-lika-med-valdsbejakande-extremism-1/
http://www.exponerat.net/att-bejaka-valdet-ar-inte-civil-olydnad/
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/attackerna-mot-sahlins-syn-pa-extremism-okunniga-14618

Hot, våld och trakasserier
De kallar sig socialister men är i verkligheten och praktiken fascister och nazister genom terroraktiviteter.
http://www.friatider.se/afa-attack-mot-sdu
http://avpixlat.info/2012/04/04/nytt-politiskt-attentat-mot-blivande-sdu-ordforande/#more-16187

AFAs aktiviteter – några exempel
http://avpixlat.info/2013/03/26/afas-extremvansterfascister-i-brak-med-liberala-skribenter/#more-51940

Grundande
AFA i Sverige bildades år 1993 som en utbrytargrupp ur Stoppa Rasismen som ansågs för liberalt.  Flera AFA-medlemmar valde att vara dubbelanslutna i Stoppa Rasismen, och fångades upp av det som sedan blev tidningen Expo.
Några nyckelpersoner och tongivande namn inom rörelserna är Tobias Hübinette, Martin Fredriksson, Mattias Vågh

Antifascistisk aktion (AFA) är ett svenskt autonomt nätverk, bildat 1993, som en del av det internationella nätverket Antifascistisk aktion. Idag består nätverket består av flera grupperingar av militanta antifacister som har sin ideologiska grund i olika former av socialism. Enligt SÄPO är Antifascistisk aktion (AFA) och Revolutionära fronten (RF). Osynliga partiet, Global Intifada och Reclaim the Streets/Reclaim the City några av de grupperingar som ingår i AFAs nätverk.
AFA:s övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle. Nätverket bekämpar organisationer och personer inom den nationella rörelsen, men även myndigheter, företag och förtroendevalda politiker som de anser bidrar till att upprätthålla den nuvarande samhällsordningen som AFA ser som förtryckande.

AFA:s aktioner har i många fall varit våldsamma, och organisationen har tagit på sig skulden för bland annat mordbränder, misshandel och hot mot aktörer som ses som motståndare. AFA menar att våld är en metod för att uppnå organisationens mål. Säkerhetspolisen ser AFA som en av de ledande organisationerna inom vad man kallar den autonoma miljön. Organisationen anses inte utgöra ett hot mot det demokratiska systemet i dagens Sverige,  medan den ses innebära nog så allvarliga hot mot enskilda individer.
Läs mer på:
http://sv.metapedia.org/wiki/Antifascistisk_aktion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Antifascistisk_aktion
http://www.sakerhetspolisen.se/forfattningsskydd/politiskextremism/autonomamiljon/aktorer.4.7671d7bb110e3dcb1fd80004645.html
http://al-lodenius.com/artiklar-2/artiklar-i-ordfront/484-2/

AFA Dokumentation, numera Research.nu

AFA Dokumentation är en avdelning som har en koordinerande roll inom nätverket.
Tongivande inom gruppen är Martin Fredriksson, Mathias Våg, Carl Tullgren
Fredriksson är tidigare medarbetare på Strix Television och driver numera projektet Research.nu, som bland annat kartlägger den nationalistiska rörelsen.
Läs mer om Researchgruppens medlemmar
http://www.swedishdl.com/sdl-halsar-researchgruppen/
https://www.flashback.org/t2276712
http://pastebin.com/A5Q6VWPv
Carl Tullgren
http://www.friatider.se/bosse-51-brottade-ned-expressens-researcher

AFAs samröre med dagspress
Aftonbladet och Expressen

Hackning av Discus
http://spnwnewswire.spco.eu/News/20140402-01-news.html

Sajtkoll.se
Vänsterjournalisten Kolbjörn Guwallius, talesman och frontfigur för sajtkoll.se, vill däremot inte kommentera till Fria Tider vare sig uppgifterna om kopplingar till vänsterextremism eller varför man tvingades stänga sidan redan efter 3 dagar.
http://www.friatider.se/h-r-hela-fria-tiders-samtal-med-kolbj-rn-guwallius
http://www.friatider.se/vansterextremister-bakom-sajtkollse

Afa – Antifascistisk aktion
Den största av de autonoma grupperingarna. Bildades 1993 efter internationella förlagor som en reaktion på extremhögerns framfart i Sverige. Har i dag 16 svenska lokalgrupper. Bedriver också dokumentation kring extremhögern på Afa Dokumentation. Säger sig vilja bekämpa sexism, rasism, kapitalism och homofobi. På Säpos lista över extrema organisationer.
http://antifa.se/

Allt åt alla eller Allt åt Allah

Motkraft

Global Intifada
Grupp som tagit på sig en rad brandbomber riktade mot ambassader med mera. Senast i förra året mot Försvarets materielverk (FMV). Aktiv i frågor som rör Israel-Palestinakonflikten, och andra globala frågor. På Säpos lista över extrema organisationer.

Revolutionära Fronten
Bildades 2001 och finns numera i Stockholm, Göteborg och Uppsala. »Strävar efter ett samhälle där fackföreningar och andra organisationsformer tillåts växa och samarbeta för att kunna slå tillbaka den globala kapitalismen och de orättvisor och rasism denna leder till.« Har stort fokus på att med våld bekämpa extremhögern.

LFA – Linköpings Fria Antifascister
Autonom Linköpingbaserad grupp som bildades 2006. Fokuserar på antifascism och anser att »ändamålen helgar medlen«. Har den senaste tiden varit aktiva i konfrontationer med extremhögern.

SUF – Syndikalistiska ungdomsförbundet
Ledordet är »Direkt aktion« som enligt hemsidan betyder »handling utan ombud«. Fokus på klasskamp och antifascism, kallar sin ideologi frihetlig socialism. Bildades 1993 och är ett fristående ungdomsförbund med vissa band till SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation. På Säpos lista över extrema organisationer.

DBF – Djurens Befrielsefront
Autonom grupp som bekämpar kött- och pälsindustrin, agerar ofta med sabotage mot minkfarmar och pälshandlare. Bildades 1985, mest aktiva i södra Sverige.

Osynliga partiet
Löst sammansatt grupp av autonoma aktivister med kopplingar till Syndikalistisk ungdom, som under valrörelsen bedrev våldsamma aktioner mot arbetsförmedlingen, centerpartiets lokaler med mera. Dödförklarade sig själva 16 september 2006. Enligt SR skänkte vinnaren av SVT-programmet »Toppkandidaterna«, Petter Nilsson, 100 000 kronor av prispengarna till Osynliga partiet. Fungerar mer som en kampanj än som en organisation.

Reclaim the streets / Reclaim the city
Arrangerar gatufester som urartar i upplopp och skadegörelse. Ursprungligen arrangerade av en löst sammansatt grupp kallad Gatans parlament i Stockholm, ibland även kallad Peppbrigaden. Är inte lika aktiva i Stockholm längre men har arrangerat Reclaim-fester i andra delar av landet. Fungerar mer som en kampanj än som en organisation.

AFA aktivisters webplatser
Motkraft http://motkraft.net/
Revolutionära fronten: http://revfront.org/
Socialism.nu: https://www.socialism.nu/
Research.nu: http://research.nu/
Yelah: http://www.yelah.net/samhalle/aktuellt/tack-for-att-ni-finns-expo-och-afa
Tidigare AFA web
http://web.archive.org/web/20070928110750/http://www.antifa.se/index.php?p=2

Ekonomi
Vänstertidningar som får presstöd är många. Offensiv, Proletären, Internationalen är några men även de tidningar Revolutionära Frontens medlemmar har anknytnng till plockar ut miljonbelopp.

Under 2008 fördelade sig driftstödet för nämnda tidningar så här.
Arbetaren – 2 035 000 kr
Stockholms Fria Tidning – 2 035 000 kr
Göteborgs Fria Tidning – 1 356 667 kr

Under 2010 ökar intäkterna väsentligt i och med att Fria tidningen etablerats liksom Uppsalas Fria Tidning.
Arbetaren – 970 000 kr (är bara för januari till april)
Stockholms Fria Tidning – 1 679 000 kr
Göteborgs Fria Tidning – 2 239 000 kr
Uppsalas Fria Tidning – 1 679 000 kr
Fria tidningen – 2 910 000 kr

Dessa siffror anger driftstödet, därefter tillkommer även distributionsstödet på flera tusen för varje nummer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s